syrin
Syriner

Syriner er mer enn lilla og hvitt: På menyen her står noen av de vakreste storblomstrede syriner som finnes i verden i dag. I en imponerende fargeskala som spenner fra hvitt til rosa, rosalilla, lilla og blå nyanser. I den mørke ende av skalaen: fiolett og purpurrødt.

I kaldt norsk klima er syrinen en av de mest virkningsfulle prydbuskene vi kjenner. I tillegg til hardførhet, nøysomhet og visuell skjønnhet har den en duft som er betagende og annerledes. Det sies av og til at vanlig gammeldags frøformert syrin dufter mest, men dette stemmer slett ikke. Edelsyriner har mye større og tykkere blomsterklaser, og avgir også mer duft.

Syriner utvikles aller best i klima med lange, varme somre og på jord som er lett, porøs, gjerne sandholdig. Godt dren er et must, likeledes en svært solrik vokseplass. Hardførhet: sone 5-6.

Podede edelsyriner er fortsatt dominerende i handelen. Men våre rotekte planter gir mer velformede busker, og de er lettere å vedlikeholde. Vi selger utelukkende ferskvare fra egen produksjon, og kan til enhver tid tilby minst 30-40 forskjellige sorter. Blomstringstiden er fordelt i tidsrommet fra slutten av april til midten av juni. Høyde på etablerte busker er for det meste 2-3 meter, men det finnes også noen semi-dverg og dverg.

Edelsyriner i en kvalitet som vår er det ingen andre som lager. Hver enkelt kunde får håndplukket ferskvare fra et stort varelager. Unike jordblandinger og langtidsvirkende gjødsel i pottejorden sikrer god etablering på vokseplassen.

Syriner passer til: Solitærplanting, små grupper, syrinlysthus (berceau) og frittvoksende hekk. Både hjemme og på hytta.

Flere fakta om syriner

Syringa x hyacinthiflora er lite kjent på denne siden av Atlanteren. Denne gruppen syriner er resultat av planmessig kryssing mellom Syringa vulgaris og arten S. oblata fra det fjerne Østen. Overfladisk ligner denne gruppen til forveksling på vulgaris både i blomst og bladverk, men sortene blomstrer en uke til 10 dager tidligere. Allerede i april, i sånne år hvor våren kommer veldig tidlig. Jeg nevner noen sorter:

‘Blanche Sweet’, delikat sart pastell-lilla; ‘Lavender Lady’, lavendel-lilla; ‘Maidens Blush’, ren rosa; og ‘Mount Baker’, en kuppelformet sky av hvite blomster. Alle har svært fin duft.

I vulgaris-gruppen har den russiske ‘Krasavitsa Moskvy’ (‘Beauty of Moscow’) blitt å se i handelen her hjemme for noen år siden. Denne har et flott fargespill: lavendel-rosa i knopp; gradvis endrer fargen seg mot kremhvit ettersom de enkelte blomstene åpner seg. En treffende karakteristikk har oppstått blant folk i det internasjonale syrinforbundet: «På en skala fra 1 til 10 er ‘Krasavitsa Moskvy’ en sikker tolver.» Vi har ellers svært mange vulgaris som er minst like særpregede og eksklusive. Gamle franske sorter, som f.eks. den fornemme ‘Victor Lemoine’ i lavendel-lilla med rosa og blå nyanser. Og en mengde sorter med opphav i Russland, Canada og USA, både innen vulgaris- og hyacinthiflora-gruppen.

Den siste syrin som springer ut hos oss er S. pubescens ssp. patula ‘Miss Kim’, en semi-dverg med annerledes bladverk og lette, luftige blomsterklaser som starter i purpur og ender opp i nesten hvitt. Super busk med mange kvaliteter: «A landscaper’s favorite».

Syriner utvikles aller best i klima med lange, varme somre. Og i jord som er veldrenert, lett, porøs og noenlunde næringsrik, – gjerne sandholdig. Den bør være nøytral til lett kalkholdig. Ideell pH er i området 6,5-7,5. For å sikre pålitelig blomstring og god overvintring må vokseplassen være tidlig, varm, åpen og solrik. Syriner har et tett, stort rotsystem og er svært tørketålende. Buskene går stort sett fri for alvorlige sykdommer og skadedyr, og levetiden er imponerende. Hardførhet: sone 5-6.

Vårt syrin-eventyr startet tidlig på nittitallet. På den tid begynte rotekte edelsyriner å bli vanlig i Canada og USA, og jeg startet med å kjøpe bittesmå ungplanter som vi fikk sendt flybårne over Atlanteren hver høst eller vår. En reise over dit i mai 1996, på syrinfestivalen i Highland Park, Rochester NY, – satte enda mer fart i sakene.

I dag er vi more or less selvforsynt med mormateriale i planteskolen, og lager planter helt fra scratch. Det er en stor glede å følge dem fra de er helt små og frem til salgbar størrelse.

Vi tilbyr syriner i salgsstørrelser fra 40 cm og helt opp til tykke «bamser» på godt over meteren. Og det hender jeg lager noen som er enda større. Jeg er en sta mann, og bruker konsekvent større potter enn hva som er vanlig i bransjen ellers. Dette gir velformede, lubne salgsplanter. Edelsyriner i en kvalitet som denne er det ingen andre som lager. Ved forespørsel om å se størrelse/kvalitet, sender jeg mer enn gjerne bilder på epost eller sms. Slike bilder vil også bli lagt ut jevnlig på A.J. Landsnes sine sider på sosiale medier.

Vi gjør skreddersøm av frittvoksende hekker. Syriner brukes da som hovedelement, og vi kompletterer med busker som blomstrer på annen tid.

Syriner passer ellers til: Solitærplanting, små grupper, syrinlysthus (berceau). Både hjemme og på hytta.