syrin
Edelsyriner (Syringa vulgaris og S. x hyacinthiflora) – Kulturskatt med stort mangfold

I vårt klima er syrinen en av de mest virkningsfulle prydbuskene vi kjenner. I tillegg til hardførhet, nøysomhet og visuell skjønnhet har den en duft som er betagende og annerledes. Man ser nok flest syriner ved eldre bygninger og gårdstun, men de er effektive busker i all slags sammenheng: Små og store grupper, hekker og syrinlysthus (fr. berceau, sv. berså). Mange av kultivarene blomstrer fra topp til tå, og er prektige solitærbusker.

Begrepene duftsyrin, edelsyrin og storblomstret syrin refererer seg til navnesorter av Syringa vulgaris og den mindre kjente men svært attraktive Syringa x hyacinthiflora. Gruppen S. x hyacinthiflora er et resultat av kryssing mellom S. vulgaris og S. oblata, en art fra det fjerne østen. Sortene fra denne gruppen blomstrer svært tidlig, og har også andre kvaliteter som fin duft og attraktiv vekstform. Noen av sortene kan også oppnå praktfulle høstfarger i bladverket.

Tykke, frodige edelsyriner i en kvalitet som den vi lager får man ikke kjøpt noe annet sted. Prisene er moderate, og ingen slår oss på kombinasjon pris/kvalitet. – Siden midten av 90-tallet har vi levert landets i særklasse vakreste frittvoksende hekker. Vi gjør skreddersøm etter kundes ønsker. Syriner brukes som hovedelement (flere sorter i matchende farger, evt. ulik blomstringstid), og vi kompletterer med busker som blomstrer på annen tid.

Her på lilacland.no er kapitlene Presentasjon av delsyriner (duftsyriner) og Sortsbeskrivelser laget nærmest som en bok om emnet. Noen lesere får utvilsomt angst eller uro, og faller av lasset når de må forholde seg til så mye, og endatil konsentrere seg. Men jeg vet også at andre får like mye kick av å lese slikt stoff som av en spennende kriminalroman. Uansett tror jeg det kan være svært interessant stoff for folk som liker å stelle i hagen, og som har erfart hva nærkontakt med planter kan bety for oss mennesker i en av og til vanskelig verden.

Les om klima, voksested, bruksområder og planting i kapitlet Presentasjon av edelsyriner (duftsyriner). Beskjæring og vedlikehold av syriner blir nesten aldri gjort på rett måte i norske hager. Her beskrives dette lettfattelig og utførlig; International Lilac Society har en mal for hvordan en syrinbusk skal se ut for å gi mest mulig blomster. – Vi går langt tilbake i historien, og forteller om hvordan Syringa vulgaris kom fra sitt naturlige habitat til våre hager og parker. Og videre om hvordan syrinfaderen Victor Lemoine og andre foredlere etter han har videreutviklet den opprinnelige lys lilla syrinen til kultvarer med svært høy prydverdi, – storblomstrede syriner med stor formrikdom og imponerende fargeskala..

I kapitlet Sortsbeskrivelser vil man se det store mangfold innen edelsyriner. Særlig hovedsorter er viet mye oppmerksomhet, i detaljerte og malende beskrivelser. Syriner har fargenyanser som er meget vanskelige å gjengi på bilder. Derfor finnes det faktisk svært lite gode bilder av syriner på internett såvel som i bøker om emnet. Vi har lagt inn bilder her som er etter beste evne, og benytter enhver foto-mulighet i planteskolen eller i etablerte beplantninger. Men vi vil uansett anbefale å sammenholde bilde  med beskrivelse før man sikter seg inn på én eller flere sorter.

Flere fakta om syriner

Syringa x hyacinthiflora er lite kjent på denne siden av Atlanteren. Denne gruppen syriner er resultat av planmessig kryssing mellom Syringa vulgaris og arten S. oblata fra det fjerne Østen. Overfladisk ligner denne gruppen til forveksling på vulgaris både i blomst og bladverk, men sortene blomstrer en uke til 10 dager tidligere. Allerede i april, i sånne år hvor våren kommer veldig tidlig. Jeg nevner noen sorter:

‘Blanche Sweet’, delikat sart pastell-lilla; ‘Lavender Lady’, lavendel-lilla; ‘Maidens Blush’, ren rosa; og ‘Mount Baker’, en kuppelformet sky av hvite blomster. Alle har svært fin duft.

I vulgaris-gruppen har den russiske ‘Krasavitsa Moskvy’ (‘Beauty of Moscow’) blitt å se i handelen her hjemme for noen år siden. Denne har et flott fargespill: lavendel-rosa i knopp; gradvis endrer fargen seg mot kremhvit ettersom de enkelte blomstene åpner seg. En treffende karakteristikk har oppstått blant folk i det internasjonale syrinforbundet: «På en skala fra 1 til 10 er ‘Krasavitsa Moskvy’ en sikker tolver.» Vi har ellers svært mange vulgaris som er minst like særpregede og eksklusive. Gamle franske sorter, som f.eks. den fornemme ‘Victor Lemoine’ i lavendel-lilla med rosa og blå nyanser. Og en mengde sorter med opphav i Russland, Canada og USA, både innen vulgaris- og hyacinthiflora-gruppen.

Den siste syrin som springer ut hos oss er S. pubescens ssp. patula ‘Miss Kim’, en semi-dverg med annerledes bladverk og lette, luftige blomsterklaser som starter i purpur og ender opp i nesten hvitt. Super busk med mange kvaliteter: «A landscaper’s favorite».

Syriner utvikles aller best i klima med lange, varme somre. Og i jord som er veldrenert, lett, porøs og noenlunde næringsrik, – gjerne sandholdig. Den bør være nøytral til lett kalkholdig. Ideell pH er i området 6,5-7,5. For å sikre pålitelig blomstring og god overvintring må vokseplassen være tidlig, varm, åpen og solrik. Syriner har et tett, stort rotsystem og er svært tørketålende. Buskene går stort sett fri for alvorlige sykdommer og skadedyr, og levetiden er imponerende. Hardførhet: sone 5-6.

Vårt syrin-eventyr startet tidlig på nittitallet. På den tid begynte rotekte edelsyriner å bli vanlig i Canada og USA, og jeg startet med å kjøpe bittesmå ungplanter som vi fikk sendt flybårne over Atlanteren hver høst eller vår. En reise over dit i mai 1996, på syrinfestivalen i Highland Park, Rochester NY, – satte enda mer fart i sakene.

I dag er vi more or less selvforsynt med mormateriale i planteskolen, og lager planter helt fra scratch. Det er en stor glede å følge dem fra de er helt små og frem til salgbar størrelse.

Vi tilbyr syriner i salgsstørrelser fra 40 cm og helt opp til tykke «bamser» på godt over meteren. Og det hender jeg lager noen som er enda større. Jeg er en sta mann, og bruker konsekvent større potter enn hva som er vanlig i bransjen ellers. Dette gir velformede, lubne salgsplanter. Edelsyriner i en kvalitet som denne er det ingen andre som lager. Ved forespørsel om å se størrelse/kvalitet, sender jeg mer enn gjerne bilder på epost eller sms. Slike bilder vil også bli lagt ut jevnlig på A.J. Landsnes sine sider på sosiale medier.

Vi gjør skreddersøm av frittvoksende hekker. Syriner brukes da som hovedelement, og vi kompletterer med busker som blomstrer på annen tid.

Syriner passer ellers til: Solitærplanting, små grupper, syrinlysthus (berceau). Både hjemme og på hytta.